Edebiyat âlemi üzgün 

Türk basınının `şeyh-ül muharririn'i, edebiyatın çınarı Ahmet Kabaklı'nın vefatı, edebiyat dünyasını hüzne boğdu. Kabaklı bugün toprağa verilecek.  
Kalp rahatsızlığı nedeniyle bir süredir Florance Nightingale Hastanesi'nde tedavi gören gazeteci-yazar Ahmet Kabaklı'nın vefatı, edebiyat çevrelerince üzüntüyle karşılandı.

Kalbindeki rahatsızlık üzerine, yaklaşık 1 ay önce Florance Nightingale Hastanesi'nde tedavi altına alınan Kabaklı, ``kalp yetmezliği" nedeniyle hayatını kaybetti.

Kabaklı'nın cenazesi, Fatih Camii'nde kılınacak öğle namazının ardından toprağa verildi.  

Ahmet Kabaklı kimdir?  

Çok sayıda edebî eseri bulunan yazar Ahmet Kabaklı, 1924 yılında Harput`ta doğdu.

İlk ve orta öğrenimini burada tamamlayan Kabaklı, İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi'nden mezun olduktan sonra Diyarbakır ve Aydın'da lise öğretmenliği yaptı.

Ahmet Kabaklı, 1 yıllığına eğitim için gönderildiği Paris'ten dönüşünde, Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi'ni bitirdi.

Çeşitli gazetelerde yazılar yazan Kabaklı, daha sonra Edebiyat Cemiyeti`ni kurarak, cemiyetin çıkardığı Türk Edebiyat Dergisi'ni yönetti.

Ahmed Kabaklı'nın en büyük eseri ``Türk Edebiyatı" adıyla üç cilt halinde yayınlandı. Ayrıca Charles Dickens'ten çevirdiği Pikvik'in Maceraları (1962) adlı tercüme romanı, Ahmed Rasim'den sadeleştirdiği Şehir Mektubları (Cild-1, 1971), 1001 Temel Eser dizisinin 70 numaralı eseri olarak çıkan, Aziz Efendi'den aktardığı Muhayyelat-ı Aziz Efendi (1973) adlı eserleri vardır. Diğer edebî eserleri Mehmed Akif, Yunus Emre ve Mevlânâ adlı monografilerdir. İktisadi, sosyal eserleri ise: Müslüman Türkiye, Mabed ve Millet, Kültür Emperyalizmi, Bürokrasi ve Biz, Bizim Alkibiades. En son eseri olan Temellerin Duruşması'nda ise cumhuriyet devri çeşitli yönlerden ele alınmıştır.  

NE DEDİLER?  

Ahmet TaşgetirenTürkiye'nin ve milletimizin davaları konusunda hassas bir yüreğe tanık oldum o süre içinde. Kendi içini hep güzelliklere doğru yoğuran, son zamanlarda çok daha derin bir gönül dünyası inşa eden, güzel bir insandı. Türkiye'nin çok zor günlerinde doğrulardan yana, milletten yana bir hassasiyeti seslendirdi. Hep dolu yaşadı, kendisine Allah'tan rahmet diliyorum, çok geniş bir öğrenci ve seven kitlesi bulunduğunu düşünüyorum onlara, milletimize başsağlığı diliyorum."

İskender Pala

``Edebiyata, şiire hiç kimsenin iltifat etmediği bir zamanda Türk Edebiyatı Vakfı'nı kuracak kadar edebiyata ve sanata gönül vermişti. Çok üzgünüz. Yaptığı hizmetler unutulmayacaktır."

Nazlı Ilıcak

``Ahmet Kabaklı'yla beraber Tercüman'da yıllarca çalıştık. Çok değer verdiğimiz, mesleğin duayeni bir yazar, bir fikir adamı, bir edebiyatçıydı. Nezaket ve alçakgönüllülükle insanlara yaklaşır, dostluklara çok önem verirdi. Allah rahmet eylesin."

Çiller'in mesajı

``Basınımızın duayenlerinden sayın Ahmet Kabaklı'nın kalp rahatsızlığı nedeniyle vefatına üzüldüm. Böyle değerli bir saygın yazarımızın yeri doldurulamayacaktır. Merhuma Cenâb-ı Allah'tan rahmet, Kabaklı ailesine, sevenlerine ve basın camiasına başsağlığı dilerim."

Demirel'den taziye

9. Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel, gazeteci-yazar Ahmet Kabaklı'nın vefâtı nedeniyle Kabaklı ailesi adına Servet Kabaklı ile Türkiye Gazetesi Genel Yayın Müdürü Kenan Akın'a, birer taziye telgrafı gönderdi. Demirel, telgrafında, Ahmet Kabaklı'nın vefatından duyduğu derin üzüntüyü dile getirdi ve Kabaklı ailesi ile Türkiye Gazetesi mensuplarına taziyelerini sundu.  

 

Önceki Sayfa

http://mercek.tripod.com